Saturday, May 30, 2009

Usahawan Udang Jaya Lelaki

Encik Abu Bakar bin Ahmad, berusia 42 tahun, berasal dari Kampung Padang Lebar, Jempol, Negeri Sembilan. Beliau mendapat pendidikan formal sehingga tingkatan lima. Encik Abu Bakar dikurniakan dengan enam orang anak (dua lelaki dan empat perempuan). Tiga daripada anak beliau telah tamat persekolahan dan bekerja bersama-sama beliau, manakala tiga orang lagi masih bersekolah.

Selain daripada giat mengusahakan tanah beliau, Encik Abu Bakar juga giat dalam persatuan di kampung tersebut. Beliau merupakan Ketua Kampung Bayai Baru, beliau juga adalah Ketua Umno Cawangan Bayai Baru, pengerusi tadika Kampung Bayai Baru, Ahli Jawatan Kuasa Masjid Kampung Bayai Baru dan Ahli PPK Batu Kikir.

Beliau memulakan kerjaya hidupnya sebagai seorang peniaga getah dan kontraktor pada tahun 1991 hingga 1994. Hasil dari perniagaan ini beliau berjaya mengumpul modal sebanyak RM100 ribu untuk menjalankan ternakan ikan air tawar di projek pertanian Negeri Sembilan Timur. Terdapat empat buah kolam yang bersaiz 0.4 hektar, kolam tersebut asalnya adalah kolam terbiar yang telah dipulihkan oleh beliau.

Pada penghujung tahun 1999, Encik Bakar telah mula mengusahakan Projek Ternakan Udang Galah. Projek tersebut terletak di daerah Jempol yang meliputi kawasan seluas 2.88 ha. Sebanyak 16 buah kolam telah di bina untuk ternakan Udang Galah. Tanah tersebut adalah hak milik beliau sendiri.

Berbekalkan modal sendiri sebanyak RM80 ribu dan bantuan dari Pejabat Daerah Jempol dan Jabatan Perikanan, jalan asas, kemudahan eletrik ke kawasan projek dan pembinaan kolam telah disiapkan, ini termasuk modal untuk memulakan operasi seperti membeli benih dan makanan udang. Beliau memperolehi bekalan benih dari Jabatan Perikanan dan syarikat swasta di Melaka

Projek ternakan Udang Galah yang diusahakan oleh Encik Abu Bakar mengeluarkan hasil sebanyak 4 – 5 tan metrik dalam satu pusingan. Satu pusingan biasanya mengambil masa 3 – 6 bulan. Kadar hidup Udang Galah adalah lebih kurang 50 peratus. Penukaran makanan kepada ikan adalah sebanyak 1.5 kg makanan kepada 1 kg berat udang yang dihasilkan. Beliau memberi makanan rumusan ‘pellet’ dan makanan sampingan beliau hasilkan sendiri. Udang dipasarkan secara borong, runcit dan kepada pengusaha kolam pancing. Encik Abu Bakar juga merupakan pembeli kepada penternak kecil udang di kawasan sekitarnya. Beliau juga menggunakan ternik-teknik dan pengalaman beliau untuk memberi nasihat kepada penternak Udang Galah kecil-kecilan yang sering mengunjungi beliau untuk nasihat.

Beliau menggunakan sistem ‘blower’ di kolam udang untuk memastikan udang bersalin kulit serentak bagi mempercepatkan tumbesaran dan memudahkan pemasaran. Hanya baka jantan sahaja diternak kerana ia mempunyai tumbesaran yang cepat. Dari segi amalan pengurusan yang baik, beliau sentiasa mengawal kualiti air di dalam kolam supaya parameter air berada dalam keadaan yang paling optima untuk tumbesaran udang, kolam beliau mempunyai aliran keluar masuk air yang berasingan untuk memastikan tiada pencemaran air.

Beliau juga mementingkan kebersihan dan keindahan kolamnya di mana terdapat lanskap yang menarik di sekitar kawsan ternakan. Semua aktiviti ternakan dicatat, direkod dan dikemaskini. Sumber air yang digunakan adalah daripada air bukit yang berterusan dan tiada pencemaran.

Pada bulan Februari 2003, dengan modal sebanyak RM30 ribu dan bantuan Jabatan Perikanan, Encik Abu Bakar maju setapak lagi dengan mengusahakan projek hatcheri seluas lebih kurang ½ ekar dengan kapasiti antara 800 ribu hingga 1 juta ekor sepusingan. Beliau memulakan projek hatcheri disebabkan masalah kekurangan benih Udang. Beliau telah menghantar salah seorang daripada anaknya mengikuti kursus di Pusat Pengeluaran dan Penyelidikan Benih Udang Kebangsaan (PPPBUK) di Pulau Sayak, Kedah bagi mendapatkan kemahiran teknik pembenihan Udang Galah.

Hatcheri tersebut menggunakan teknologi sistem air pusingan untuk menjimatkan kos. Air yang telah digunakan akan dirawat semula untuk digunakan kembali. Bekalan air masin diambil daripada Kuala Sungai Baru, Melaka. Hatceri dilengkapkan dengan pemanas dan lampu untuk keperluan benih udang.

Selain daripada aktiviti akuakultur, beliau juga mengusahakan projek tanaman kebun sayur untuk menambah pendapatannya. Usaha-usaha ini dibantu oleh anak-anaknya serta beberapa orang pekerja Indonesia dan tempatan yang diambil secara sah.

Pada masa akan datang beliau akan cuba meningkatkan kadar peratus hidup udang kepada 80 peratus. Beliau juga merancang untuk mencari kawasan baru untuk menambah kolam serta membesarkan hatcheri. Encik Abu Bakar juga bercadang untuk memasarkan sendiri Udang Galah ke luar negara.

No comments:

Post a Comment